onsdag 22 juni 2011

Efter 36 dygn...

...är jag åter på landbacken. Närmare bestämt i Horta på ön Faial på Azorerna. Både Artemisia II och jag kom fram hela, dock kanske inte så rena. Men nu har vi bägge fått en härlig dusch.

Seglingen från Vitória började med lite sömn i två dygn. En bit utanför kusten finns ett stort grundområde där det är gott om fisk. Och fiskebåtar hade jag fått veta. Dom och deras fiskenät vill man inte komma för nära. Jag spanade och spanade, men inte såg jag några fiskebåtar. Men mycket annan trafik. Väl ute på djupt vatten med mindre risk för andra båtar kunde jag få lite mer vila. När jag seglar ensam försöker jag sova en del på dagtid för att vara vaken på natten. Den rutinen fick jag snabbt glömma. Det var så varmt på dagarna att det var helt omöjligt att sova. Vissa nätter var det inte mycket svalare.  Vinden var sydostlig, alltså medvind, och vi gjorde bra distans nästan varje dag de första veckorna.  Men så ska man igenom Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ), eller som den också kallas; dolldrums. Den ligger norr om ekvatorn, och där möts de nordliga och sydliga vädersystemen. Området är omtalat för sina ibland stora stiltjebälten och häftiga regn- och åskskurar.  Jag fick en del regnskurar, men bara ett åskoväder. När jag trodde att jag var igenom började det regna lite. Men detta regn ökade på sig och var det blötaste regn jag varit med om. Jättedroppar som ramlade ner i 24 timmar utan avbrott. Och ingen vind. Tur att jag hade en del diesel. Men sen klarnade himlen framför mig. Jag var igenom. Och där, på andra sidan dolldrums, blåser det från nordost. Eftersom jag skulle norrut blev det åter ett liv på snedden, som seglingen till Valdivia i Chile. Rent statistiskt ska det mest blåsa ganska bra, lite för bra för segling i bidevind. Förberedde mig mentalt för detta, men det blev nästan bara behagliga vindar!

Varje dag hade jag kontakt med det skandinaviska nätverket för seglare på kortvågsradion. Jag fick en väderprognos av Helge och kunde både få och skicka hälsningar till Torbjörn och andra som visste om nätverket. Gillar min radio.

När jag hade bara drygt 300 sjömil kvar kom jag in i ett stiltjebälte och fick gå för motor i 30 timmar! Men sen kom äntligen lite vind. Fast den sista biten fram till Horta fick motorn hjälpa till igen, den svaga vind som fanns kom rakt framifrån.

Denna etapp gick snabbare än jag beräknat. Om knappt tre veckor kommer Torbjörn (min sambo) hit, och vi ska segla hem till Stockholm tillsammans.

Min resa börjar ta slut. Det är mycket blandade känslor. Längtar tillbaka till Centralamerika, längtar tillbaka till Antarktis och Patagonien. Ler så fort mina tankar går dit! Försöker att inte tänka för mycket på hemkomsten ännu, utan leva här och nu. Några har redan frågat när jag kommer till Stockholm. Det blir i första halvan av september. Lovar att tala om mer exakt när jag närmar mig!

Milo

9 kommentarer:

 1. Glad midsommar Milo!

  Skönt att höra att det gått bra för din ensamsegling genom doldrums och vidare norrut, härligt.
  Hoppas du får en skön vistelse på Azorerna.. Underbart ställe att vara på!

  Mvh
  Anders Wallentin

  SvaraRadera
 2. Heja Milo! Så skönt att allt gick bra! Jag önskar dig en underbar tid på Azorerna nu och så Glad midsommar så klart!
  Hälsningar från Stockholm,
  Julie

  SvaraRadera
 3. Anonym22/6/11

  Milo!

  Du är bara helt fantastisk! Magen tog ett litet skutt när jag såg att du redan var framme. Det är så spännande att läsa dina inlägg. Och det var så roligt att träffa Teresa på jobbet och höra om er etapp. Hoppas du får välbehövlig vila nu innan Torbjörn kommer. Kan tänka mig att det är blandade känslor inför att komma hem igen. Hoppas jag får träffa dig såsmåningom! Sköt om dig Milo, hoppas seglatsen hemåt blir bra.

  Många kramar

  Emily

  SvaraRadera
 4. Sofia23/6/11

  Skickar massor av kramar och tankar!!

  SvaraRadera
 5. Katarina24/6/11

  Hello! jag har följt hela din färd här på din blogg med spänning, men är inte så bra på att själv höra av mig, men nu så! Vilket äventyr!! Många kramar från Katarina på röntgen!

  SvaraRadera
 6. Anonym26/6/11

  glad to see you made it!
  Ted (icewater) Hood

  SvaraRadera
 7. Anonym3/7/11

  Hej Milo!
  Har tänkt på dig sedan vi vinkade av dig i Stockholm. Förstår att du inte hann med att kontakta mig på Teneriffa. Jag är hemma under sommaren, så jag hoppas kunna ta emot dig när du kommer hem.
  Birgit på Hospice

  SvaraRadera
 8. JOHN// MIVA8/7/11

  Hejsan Milo
  Skönt att höra av dig och att ensamseglingen gick bra utan missöden.
  Har fölt dig på bloggen men varit dålig på att skriva till dig.
  Karin H har pratat en del med mig om din resa. Det är flera på avd som följt din resa.
  Hoppas sista biten hem till Svedala går bra också. Hoppas jag har möjlighet att hälsa dig välkommen hem så småningom när du kommer till hemmavattnen.Sköt om dig och Artemisia.Vännen//John

  SvaraRadera
 9. Fin båt du har Milo! Om det är möjligt så vill jag gärna se den på närmare håll någon gång framöver. Jag har själv en Långedrag 32 och det vore kul att se vad som skiljer dem åt och få lite ideér om framtida modifieringar.
  Ha det bra på Azorerna och hoppas nu det blir en trevlig hemresa!

  Patrik/Karlstad

  SvaraRadera