lördag 14 maj 2011

Mot Europa...

Hej alla!

Så var det då dags. Att segla mot Europa. Maten är inhandlad, vattentankarna fulla, dieseltankarna likaså. På söndag ger jag mig av. Det kommer troligen att ta minst 45 dagar tills jag åter ser land. Fast det känns bra. Jag vet att efter ett par dagar kommer tiden inte att vara så viktig. Och jag kommer att ha kontakt med det Skandinaviska nätverket på kortvågsradion, så de kommer att veta var jag är och hur det går. Jag ser fram emot att komma tillbaka till Azorerna, jag har fina minnen därifrån sen förra långseglingen. Och Torbjörn, min sambo, kommer dit. Det är ju ett tag sen vi sågs! Men tack vare både mejl och Skype har han inte känts långt borta. Vi ska åter ta oss an både Engelska kanalen och Nordsjön… Vi kom inte så bra överens med dessa vatten för två år sen, får se om det går bättre denna gång!

Brasilien då. Ja, ska man säga att man har varit i Brasilien ska man ha minst ett par månader på sig. Det lilla jag sett här är ingenting, egentligen. Men en sak är säker, man kommer inte långt utan att prata portugisiska. En del förstår spanska, men svaret jag får är på portugisiska, och de som säger att de båda språken är lika har fel! Min räddare har varit Ricardo, som bor i Vitória, och pratar engelska. Han har själv byggt sin lilla segelbåt och visste precis var jag skulle kunna hitta det jag behövde till båten.

Klasskillnaderna är väldigt tydliga i Brasilien. Jag har aldrig sett så många låsta höga grindar, så många vakter och passerkort. För att komma in till de flesta myndigheter måste man visa legitimation.  Jag kände mig bara olustig inför denna rigida säkerhet. Även om jag mer eller mindre visste svaret, var jag ändå tvungen att fråga Ricardo varför det fanns så många vakter och låsta grindar. Han svarade: ”Jo, det finns inte tillräckligt många fängelser att låsa in alla fattiga, så de rika låser in sig i sina egna frivilliga fängelser istället.” Mitt i prick. Men att bygga murar mot det som skrämmer har aldrig varit en bra lösning.

De två första dagarna till havs kommer jag att vara ganska nära både fartygsleder och fiskebankar. Risk för en del trafik. Men sen blir det ganska tomt på andra båtar. Och risken för att jag ska råka ut för riktigt starka vindar i väldigt liten. Däremot kommer jag nog att periodvis ha för lite vind. Jag hoppas få se lite fler valar på denna sträcka. Och, mentalt försöka förstå och smälta allt jag varit med om de senaste två åren. Det är ju som ett helt liv. Minst.

 Milo

7 kommentarer:

 1. Hej Milo!
  Stort lycka till och bra vindar på den långa färden!

  Efter en lång vinter blev det en liten premiärsegling för mig och min sambo igår på knappt två timmar. Försvinnande kort tid, men det var härligt att äntligen få komma ut.

  När beräknar du att vara tillbaka i Sverige?
  Hälsningar från Stockholm!
  julie

  SvaraRadera
 2. Søren15/5/11

  Goda vindar kära vän. Ser fram emot att se dig så småningom.

  SvaraRadera
 3. När du skrivit det sista blogginlägget för denna resa (vilket nu närmar sig) kommer jag att sakna dig. Tack för ditt kärvänliga förhållningssätt till det du gjort.
  Anders

  SvaraRadera
 4. Om du skall till Ponta Delgada, Sao Miguel så får du se den nya småbåtshamnen, Portas do Mar. Restaurang Colegio27 har svensk ägare som dessutom är svensk konsul för Açores. Han heter Michael.

  SvaraRadera
 5. Anonym21/5/11

  Milo!
  Jag önskar dig en lyckosam resa åter till gamla Svedala. Eftersom jag var med och tog farväl skulle jag också gärna vilja vara och välkomna dig tillbaba efter denna fantastiska resa.

  Hoppas du meddelar när det är dags. Har följt din blogg hela tiden och jag tror att även mina fd elever från Backluraskolan och din förra resa gjort detsamma. Lycka till på färden! Kram Lena B

  SvaraRadera
 6. Oj, vilken spännande resa! Hittade dock in på den här bloggen först nu...
  När det gäller att resa i länder där man inte kan språket (vilket jag gjort en del) brukar jag dock resonera som så att teckenspråk kan ta en väldigt långt! Det blir ju kanske inget utvecklat intellektuellt utbyte dock...

  SvaraRadera
 7. Esther Moonen21/6/11

  Hej Milo,

  Har följt din resa via din blogg;vilken fantastisk resa och vilka vackra kort på bl.a. Antarktis! När ungefär kommer du tillbaka? Vår lilla Milo (som vi namngav efter dig) fyllde i söndags 3 år! Precis 2 dagar efter hennes 1-års-dag påbörjade du din resa! Hoppas att Milo och vi har möjlighet att välkomna dig tillbaka! Vi bor i mitten av Skåne; när ungefär kommer du tillbaka och skall du också till Skåne?
  Lycka till på färden!
  Varma hälsningar,
  Milo, Pepe och Milos pappa & mamma

  SvaraRadera