onsdag 7 juli 2010

Tiden på Galapagos

Ja... var ska jag börja? Och hur ska jag beskriva? Vet inte riktigt. Inger, Jaak och jag har haft fantastiska upplevelser här. Och vi har fått se så mycket... Mer än vi kunde drömma om.
Jag har suttit bredvid sköldpaddor som har skal så stora att jag skulle kunna få plats i dem. Ingen vet hur gamla de är, men gissningsvis 110 till 120 år. Det ger lite perspektiv på tillvaron. 
Jag har dykt med sjölejon och sköldpaddor. Sett sjöhästar, rockor, vitspetsade revhajar och den omtalade hammarhajen. Och otroligt vackra fiskar. En gång när vi snorklade på en plats där det fanns en möjlighet att se pingviner kom en av dem simmandes direkt mot mig... Den stannade en halvmeter framför mig, vi kollade in varandra, och sen dök den ner vid mina fötter. Lyckan var fullständig!
Jag har sett blåfotade sulor dansa för varandra, fregattfåglar blåsa upp sin röda hals för att locka till sig en hona, leguaner i alla olika storlekar och fler pingviner på nära håll. Och mycket mer.
Galapagosöarna är unika. De som var här för många år sedan anser nog att mycket har förstörts, att det är för många turister som tär på naturen. Det sista är riktigt, det största hotet mot öarna idag är just turismen. Å andra sidan är nationalparken och de bofasta beroende av de inkomster som turisterna ger. Ett dilemma som inte bara finns på Galapagos, och som man på något sätt måste hitta en lösning på för att kunna behålla de unika platser som finns kvar på vår jord. 
Efter knappt tre veckor reste Inger och Jaak vidare till Peru innan de så småningom vänder hemåt. Jag har stannat kvar ett tag för att vänta in lite bättre väder långt söderut. För nu, efter nästan ett år i värmen, är det snart slut med det. När jag lämnar Galapagos har jag en lång ensamsegling framför mig. Nästa hamn blir Valdivia i Chile, och på grund av vindriktingen dit går det inte att segla raka vägen, det blir att kryssa en del. Jag beräknar att det kommer att ta mellan fem till sex veckor, men det kan ta längre tid. När jag kommit halva vägen är det nog dags att ta fram långkalsonger och fleecetröja...
Jag lämnar Galapagos på torsdag, om allt går som planerat. Seglingen kommer att ta minst 5 till 6 veckor, kanske längre.
Vi hörs när jag åter sätter fötterna på landbacken!
Milo
 
 

14 kommentarer:

 1. Hoppas det kommer gå bra med seglingen! :)

  Då får du ett fint mail med en bild på min bebbe att se när du kommer tillbaka till fastlandet! :)
  Jag tror nog hon är ute om 5-6 veckor, i a f om jag får bestämma.
  Tack för att du tänker på mig! Det betyder mycket!!
  Kramar från mig och barnen! :)

  SvaraRadera
 2. Ohoj Kapten!
  Så roligt att få en rapport. Här i Svedala lyser lampan varje dag och det har varit tropiska nätter på sina håll. I Almedalen på Gotland kivas politikerna inför valet i september och de lovar så mycket att vi nästan kan ställa upp på allt.
  Håll kursen och koppla livselen som då alltid brukar göra. Vi tänker på dig.
  Goda vindar från Nynäshamn och Norrö!

  SvaraRadera
 3. Hej Milo!
  God tur med väder och vind och segla väl hälsar P-O !

  SvaraRadera
 4. Christian7/7/10

  Hej!

  Lycka till de kommande veckorna och sköt om dig. Hoppas att det dröjer innan långkalsongerna åker på.....
  /
  Kramar från Christian och hela familjen

  SvaraRadera
 5. Anonym8/7/10

  Hej Milo.
  Tack för kortet!
  Vi blev jätte glada, så roligt att höra av dig. Vi önskar dig en fortsatt fantastisk resa.
  Hälsningar och kramar från arbetskamraterna på Ersta Hospice.

  /Jennet

  SvaraRadera
 6. Hej Milo!
  Ska bli spännande att höra hur seglingen till Chile blev. Jag skulle gärna segla till Galapagos men vill inte göra varvet runt, måste ju gå att koom ut i söderhavet och sedanvända österut igen (men jag vill inte till kap horn heller.Jänkarna måste ju veta hur man gör :)
  Lycka till nu!
  Cia på Adastra www.linjett37.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. Anonym11/7/10

  Hej Milo!
  Eleverna i blivande åk 5, Högland, kommer att bli hellyckliga när de läser din blogg nu eller kanske först i höst när sommarlovet är slut. Vilka underbara upplevelser du haft på Galapagos! Som sagt, "tropisk hetta" här hemma ett par veckor. Det är bara att gilla läget..

  Kram Lena B, fd. högländare

  SvaraRadera
 8. Anonym23/7/10

  Hej Milo!
  Jag var på Galapagos för några år sedan och älskade det, jag är så avundsjuk. På SÖS är det vanligt sommarkaos, för många patienter på för få platser, vilken överraskning!

  Det är skoj att följa din resa!

  Kram Lena / Resursteamet

  SvaraRadera
 9. Hey Milo,
  I finally got the translated version of your blog & love it.
  You are a great writer, even in google-english.
  Stay safe.
  Love,
  Beth
  PS
  Ulf read it, loved it & was really impressed.
  Hope to see you on dry land soon.

  SvaraRadera
 10. Anonym1/8/10

  Hej Milo!
  Hörde dej på SRP4 i går (31/7-10) med Sven Wollter. Visste inte ens att du var på väg. Det har varit dålig uppföljning av media i Sverige på din seglats.
  Men ska berätta att jag är SÅÅÅÅ avundsjuk. Hade jag varit yngre hade jag gjort detsamma...
  Lycka till och kom nu hem välbehållen! Kram Anna-Maria

  SvaraRadera
 11. Anonym4/8/10

  Hej Milo!
  Har precis läst ut din bok. Läste så fort jag fick tid för den är så spännande men framförallt inspirerande! Precis som du!
  Har en lång lista över vänner som behöver läsa den av olika skäl.
  Tänk att det var över ett år sedan vi åt middag tillsammans på Dalarö!
  Vi följer din resa med spänning och önskar dig en fortsatt rolig och säker seglats!
  Kramar/ Johanna (vid pennan) & Markus

  SvaraRadera
 12. Anonym4/8/10

  Hej igen!
  Läser i DN Söndag den 1 aug om äventyrarna Rolf Bjelke och Deborah Shapiro som nu är hemma i Sverige igen efter den senaste 4-års expeditionen till Antarktis. De har tydligen tillbringat de senaste 30 åren till havs. Känner du till dem? Rolf är örebroare precis som jag. Han sålde sin ärvda guldsmedsbutik på Drottninggatan och gav sig av!
  Tänk så olika vi är. Jag planerar att uppleva så mycket jag hinner av hittills obesökta smultronställen i gamla Svedala under åren som kommer (blir pansjo nu i augusti!)
  Lyca till på din fortsatta resa. Kram Lena B

  SvaraRadera
 13. Anonym6/8/10

  Hej Milo! Jag hoppas det går bra för dig på havet!! Hur länge blir du Valdivia och blir det "skärgården" söderut sedan?
  Hur hittar man dig om man råkar passera under hösten...jag menar våren alltså!
  Fortsätt inpirera! :)
  Många lyckönskningar och hälsningar från Anna.Geidne, Chilefan och sveakryssare på den somriga ostkusten tillika kvinnligaförarintygsförrättarenr1, på telia.com!

  SvaraRadera
 14. John G / Miva SÖS15/8/10

  Hejsan Milo
  Nu är det länge sedan jag skrev till dig.
  Före midsommar så träffade jag en pat som seglat med min farbror på 40-50 talet bl.a på Expedition
  Albatross som var en djuphavs exp. Jorden runt bl.a i dina farvatten, där du är nu. Hittade några böcker om detta på antikvariat.Jag var bara
  5 och 1/2 år när min farbror avled. Han var bl.a Chefs steward på svenska america linjen.Det var kul att prata med pat som är 80 år gammal. Vi skall ses senare i höst och prata mera om expeditionen. Hoppas allt är bra med dig. Simma lugnt. Vi kan ju prata lite mera om detta när du kommer hem till svedala igen // MVH John G

  SvaraRadera