onsdag 18 augusti 2010

Framme i Valdivia!

Hej!
 
Den 15:e augusti, efter 35 dagar till sjöss, la jag till vid Club de Yates brygga i Valdivia.
Det har inte varit den lättaste segling jag gjort. Jag trodde att jag skulle få ha kvar värmen de två första veckorna, men himlen var täckt av moln varje dag, och regnskurarna stod på kö. Passadvinden kom från sydost, så det var bidevindssegling. Efter två dagar med behaglig vind ökade den, och i tio dagar framåt hade jag en vind som aldrig blåste under 10 sekundmeter, oftast låg det på 12-14, ibland mer. Sen la sig vinden, lite. Jag började bli trött på att leva på snedden och ljudet när Artemisia II slog i vågorna.
Vid 30:e breddgraden ska vindriktningen ändras, och så småningom gjorde den det. Jag kunde släppa lite på skoten och lutningen blev mindre. Men det varade inte så länge... Rent statistiskt, där jag var är den minst sannolika vinden sydost. Vad blåste det? Sydost. Var låg Valdivia? I sydost. Jag fick börja kryssa... Och jag befann mig så pass långt söderut att lågtrycken började stå i kö åt mitt håll.
Under hela seglingen hade jag kontakt på min kortvågsradio med Karsten. Han bor i Panama och hjälper seglare med väderprognoser. När jag hade 120 sjömil kvar fick jag veta att ett djupt lågtryck var på väg, och Karsten sa att det vore bra om jag var i hamn innan söndagen. Jag hade fortfarande motvind, skulle aldrig hinna fram i tid. Satte mig och räknade, och bestämde mig för att försöka gå för motor hela vägen. Det blåste under 10 sekundmeter, det borde gå. Lördag kväll befann jag mig utanför Valdivia, men det går inte att ta sig in i mörkret, så jag låg och drev, väntade på dagsljus medan vinden hela tiden ökade. Det var lite nervpåfrestande, vid för mycket vind går det inte att ta sig in i floden. Solen gick upp, jag startade motorn och tog mig i hamn! Ett dygn senare kom centrum av lågtrycket hit, och det har blåst rejält... Gissa om jag är glad att jag hann in i tid!
Jag har givetvis haft fina dagar också. Valar har hälsat på. Albatrosserna likaså. Och havet har varit vackert, njutningsfullt.
Nu ska jag vara här i drygt en månad innan Magnus, min nästa besättning, kommer. Den här tiden behövs, jag har en del underhållsarbete att göra.
Människorna jag mött här är hjälpsamma och öppna. Jag tror det här blir en bra tid!
 
Kram
Milo
 

10 kommentarer:

 1. Anonym18/8/10

  Happy to hear that everything is well. I´m really
  proud on you, not only because you made it, but especially because of your perseverance.Good to read that marine life seems to be okay there. Best regards and a warm hug from "Hotel 99"

  SvaraRadera
 2. Hej Milo!
  Vad härligt att det gick bra och du kom i hamn innan det värsta vädret brakade loss. 35 dagar ensamsegling där ute och i dessa vindar är respektinflytande.
  Ha en skön tid nu och lycka till i fortsättningen!
  Hälsningar från okänd i Stockholm,
  /Julie

  SvaraRadera
 3. Hej Milo!
  Härligt att höra ifrån dig igen! Det verkar som att du har haft en tuff etapp till Valdivia. Skönt att allt gått väl och att du nu kan samla nya krafter och får hjälp ombord inför resan genom det spännande Patagonien.
  I Gbg. dröjer sig sommaren kvar med sköna temperaturer i luften, men också rejäla regn emellanåt. Nu ser det ganska ostadigt ut med mycket regn och blåst den kommande perioden.
  Tyvärr har min egen avsegling blivit framflyttad ett halvår, men jag hoppas att september blir lika fin och vacker som den varit de senaste två åren, då jag skall ägna mig åt så mycket testsegling som möjligt.

  Ha det så bra, och segla väl!
  Hälsn. P-O

  SvaraRadera
 4. Hej Milo. :)
  Kul att höra från dig igen. Tänker ofta på dig.

  Jag har inte fått min bebis än, men på måndag den 23:e augusti kommer hon. Snart bara 1 dag kvar alltså!
  Skickar ett mail med lite bilder och så så fort allt lugnat ner sig och jag vet hur hon mår. Kommer ju bli en jobbig tid för mig och barnen, men vi kommer nog klara det med. Klarar du av det du gör så klarar jag av detta med och min bebis med! :)

  Kramar i massor och hoppas vädret blir lite bättre snart. Natasja och barnen

  SvaraRadera
 5. Ohoj Milo!
  Välkommen iland. Hur kunde du sova ute på Stilla Havet? Såg du mycket plastskräp i vattnet?
  Några frågor som vi gärna vill ha svar på förutsom att vi hoppas att du har hälsan och att din motor och autupilot fungerar bra.
  Här i Svedala är det sensommar med ostadigt väder och de politiska partierna gör sitt bästa inför valet att ta heder och ära av varandra.
  Många hälsningar från Milos fan-club i Nynäshamn

  SvaraRadera
 6. Pirjo23/8/10

  Hej Milo!
  Verkar ha varit en tuff seglats - men det klarar en tuff brud som du. Och nu får du väl vila lite, även om det är jobb att göra på båten?
  Tavk för tipset om Andreas - i början av oktober åker vi till båten och då ska durken i salongen bli kork-fin!
  Kram
  Pirjo

  SvaraRadera
 7. Anders Vennström24/8/10

  Hej Milo

  Skönt att höra att du han i hamn innan det värsta ovädret han ikapp dig. Njut av landvistelsen och reparationerna.....

  SvaraRadera
 8. Anonym29/8/10

  Du verkar ha en härlig båt, en sådan jag alltid önskat mig.
  Önskar dig en fortsatt härlig seglats och är bara LITET avis!/Kram Surran

  SvaraRadera
 9. Anonym7/9/10

  Hej Milo,
  Skönt att du kom väl i hamn..
  Läser dig blogg med förtjusning.
  Härligt att följa dina upplevelser..Du är en stor inspiration för andra.

  Som du sa " förverkliga dina drömmar"..ja det gör du med besked och avundas inte dina strampatser men bara lite av allt du får se =)

  Ta väl hand om dig och njut av allt för oss här hemma också.

  Kram LisaM

  SvaraRadera
 10. Anders Wallentin9/10/10

  Hej Milo!

  Kan du skicka mig ett mail till anderswallentin@hotmail.com

  Vill diskutera en sak med dig och inte på bloggen.

  Kram
  Anders

  SvaraRadera