lördag 22 maj 2010

Costa Rica

Hej alla!
 
Det sista man kan säga är att Inger, Jaak och jag har det långtråkigt! Bara ett par timmar ut från Balboa i Panama stendog motorn, utan förvarning. Sånt är aldrig bra... Efter genomgång utan att hitta ett fel startade den igen. Det var ju snällt, det fanns nämligen ingen vind. Ett par timmar senare slutade autopiloten att fungera, det blev att handstyra. Sedan kom, också utan förvarning, en kuling över oss innan Inger och Jaak hade hunnit lära sig vad alla tamparna var till... Det hällregnade och blåste i fem timmar. Men inte bara elände! Vi fick se späckhuggare, hoppande rockor, sjöormar och delfiner! Ett dygn senare kom vi fram till en ö som heter Isla Jicaron, en av många öar som Panama har gjort till nationalparker. Ljuvligt vacker med vrålapor i träden. De ville dock inte visa sig, bara höras. Sen vidade till Isla Coiba, även den en nationalpark. Där fick vi SE vrålaporna! Länge var de i träden ovanför oss. Och en fullfjädrad krokodil kom upp ur vattnet! Efter härliga dagar på öarna bar det vidare mot Baya Drake i Costa Rica. Där dök vi med guide och fick se vitspetsad revhaj!
Men motorn fortsatte att krångla. Den startade alltid fint, men dog efter ett tag. Inte bra. Upptäckte att den troligtvis inte fick någon diesel, men kunde inte hitta orsaken. Vi bestämde oss för att lämna Baya Drake ändå, den brukade ju gå ganska länge varje gång. Men inte då. Vi drev sakta i den icke existerande vinden. Vi behövde hjälp. Men vem? Ingen i den lilla byn kunde dieselmotorer. Till vår lycka såg Inger att en båt från MarViva (en miljöorganisation) drog upp sitt ankare och jag kallade upp dem på min obetydliga spanska. De skickade över sin mekaniker som spenderade över två timmar i min båt innan vi kom fram till felet! Det hade blivit ett vakum någonstans i min extra dieselfilterbehållare. Exakt var stoppet är återstår att lista ut, just nu går motorn fint med en "by-pass-operation" förbi behållaren.
Vi har mest lekt motorbåt, vindarna blåser någon annanstans. Häftiga regn har dock kommit över oss, ni anar inte hur blöt man kan bli!! När det inte regnar är det hett... Klockan halv åtta på morgonen börjar det bli för varmt för att göra något kropsarbete alls!
Nu ligger vi i en marina i norra delen av Costa Rica. Här försöker jag fixa med autopiloten, den är bra att ha på vår vidare väg till Galapagos...
 
TILL Anders W: Ja, jag är nöjd med båten, hon sköter sig fint! Och jag må vara lite smått galen, men inte helt... Självklart seglar jag inte ensam till Antarktis, jag har två vänner som kommer!
 
TILL Natasja: Jag tänker på dig! Kramar
 
Milo

9 kommentarer:

  1. Anonym24/5/10

    Hej igen Milo,

    Hoppar någon av eller om plats skulle finnas för en 32-årig seglingsvan kille så skulle jag med glädje sätta mig på planet till Ushuaia när det är dags för att hälsa på "pingvinerna". Hoppas det löser sig med autopiloten, den är viktig!

    Mvh Anders W

    SvaraRadera
  2. Louise25/5/10

    Hej! Vilka äventyr och vad fantastiskt många roliga djur ni får se. Späckhuggarna och delfinerna måste varit mäktigt att se, speciellt om de var nära er.
    Segla försiktigt!

    Mvh Louise (kollega till Inger :-)

    SvaraRadera
  3. Ohoj Milo!
    Välkommen i hamn och hoppas du kan fixa motor och autopilot - viktiga detaljer när ni skall segla över Drakes Sund.
    Har du tillgång till ren diesel? Funkar dina filter?
    Här i Svedala lever vi nu i hänryckningens tid med sol och regn varvat. Precis som vanligt.

    SvaraRadera
  4. hej Milo!
    Kul att läsa vidare om din resa! Verkligen underbart med alla djur.
    Men ja, motorer kan vara nyckfulla. Den egna Volvo MD5A (över 30 år gammal) ville inte starta till sjösättningen. Efter att ett par lite halvhjärtade luftningsförsök inte gav något resultat sjösatte vi med icke startande motor. Vid en mer enträgen luftning kom det slutligen ut en mängd luft och motorn funkade fint! Nu måste dock generatorn ersättas efter att Startbatteriets polar kopplades fel... Alltid en massa att fixa!
    Hoppas det går bra för dig i fortsättningen!!
    Hälsningar från ett grönt men svalt Stockholm!
    /Julie

    SvaraRadera
  5. Hej Milo!
    Usch ja, motorer är ett elände! Tacka vet jag vindkraft (under förutsättning att det blåser över-huvud-taget)!
    Hoppas att det fixar sig med motor och autopilot så att ni får en fin fortsatt resa!

    Segla väl!
    Hälsn. P-O

    SvaraRadera
  6. Anonym6/6/10

    Mosa med familjen försöker vara med hela tiden. Vi önskar bästa vindar och är anvundsjuka. Milo vi älskar dig. Hälsning

    SvaraRadera
  7. pirjo8/6/10

    Hej Milo - och Inger o Jak om ni är kvar!
    Hoppas att du har det bra! Underbart att läsa om allt gott som händer, och att du som alltid reder ut alla trubbel! Skulle vilja läsa lite mer bara... Men det är din resa, får ha tålamod att få veta mer. Men jag har faktiskt en fråga också - var hittade du din kork som du har på däcket? Jag är på jakt efter kork till durken i salongen, men inte ens internet är till någon hjälp.
    Kram, Pirjo

    SvaraRadera
  8. Anonym10/6/10

    Ville bara tacka! Så underbart att följa din segling och din, som det verkar, enorma förmåga att bibehålla en postiv syn på det mesta trots motorstrul och skralt med vindar.

    TACK!

    /Patrik

    SvaraRadera
  9. Iréne22/6/10

    Skulle bara kika för att se var du höll hus nu och se på sjutton, där var Jaak med! kom nyligen tillbaka från mammaledighet och undrade var han är...

    Du och jag delade hytt på Rainbow Warrior för några år sedan, kan det ha varit Fagervik-aktionen?

    Hälsa Jaakan och lycka till på seglatsen! Kikar in här då och då.

    Soliga hälsningar
    Iréne Berg

    SvaraRadera