lördag 3 april 2010

Panama!

Hej alla!
 
Behållningen av Bonaire ligger helt klart under vattnet. Men annars är det inte en plats som kommer högt på listan. Det är ett väldigt segregerad ö där nästan alla vita (många holländare som är bofasta) finns i staden vid havet medan urinvånarna bor i en mindre stad mitt på ön. Var det inte för värmen kunde man inte tro att man befann sig i Karibien. 
Jag träffade på fem personer från Borås som var på Bonaire och jobbade ett par månader. Två utav dem, Anna och Lisa, skulle resa vidare till bland annat Panama. Anna frågade om de kunde få segla dit med mig. Jag bad om betänketid, jag har aldrig tagit med någon som jag inte kände sen tidigare. Lisa hade seglat lite tidigare, men Anna var en novis. Efter ett par dagar hade jag bestämt mig. Man ska prova saker man inte gjort förut! Vi fick vänta ett par dagar på bättre väder, sträckan mellan Bonaire och Panama kan vara väldigt blåsig med besvärlig sjö. Men den 25 mars kunde vi ge oss av. Tack vare väderprognoser från Karsten via kortvågsradio kunde vi undvika den starka vinden som låg söder om oss och hade en problemfri segling till Panama. Och framförallt, vi hade roligt! Det var ett bra beslut att ta med Anna och Lisa.
En utmaning under resan var att laga mat till tre personer på ett litet enlågigt spritkök... Min spis passade på att sluta fungera första dagen. I början kände både Anna och Lisa av sjösjukan, så jag fick vara kock. De av er som känner mig väl vet att detta inte är min starka sida... Men jag lyckades få till ätbar mat varje dag. En vecka tog överseglingen, och nu ligger jag i en marina som har djungel och apor fem minuters promenad härifrån!
Idag har Anna och Lisa åkt vidare. Eftersom min nästa besättning kommer först den 20 april ska jag nog passa på att ta upp båten på land här och kolla botten. Sen är det en pappersprocedur för att gå igenom panamakanalen, och detta ska jag börja ta itu med. Och försöka laga spisen.
P-O, om du läser detta, skicka mig din mejladress så ska jag skriva till dig om mulltoan!
Och en extra varm hälsning till röntgen på SöS!!
 
Milo
 

8 kommentarer:

 1. Sofia :D4/4/10

  Vad underbart att höra lite!!
  Hade just satt mig ner för att skriva till dig, tänkte att nu måste jag få veta vad som händer om du är i hamn, och så hade du just skrivit!
  Härligt att du haft det bra med det oväntade sällskapet, jag hoppas verkligen du fortsätter ha det!!
  Största kramen, alltid!!
  Sofia

  SvaraRadera
 2. Anonym4/4/10

  Hej Milo.
  När jag läser att du är på Panama undrar jag om jag missuppfattat din rutt. Jag fick för mig att du var på väg mot sydpolen, likt förra gången då du gick utmed Brasiliens kust söderut.

  Lycka till med vädergudarna.

  Ulf i Borås

  SvaraRadera
 3. Hej Milo!
  Roligt att höra ifrån dig igen och att allting fortfarande verkar fungera bra. Här kommer min mejladress: po.sjoo@spray.se

  Ha det så bra i Panama!/PO

  SvaraRadera
 4. Ohoj Milo!
  Välkommen till Panama och många goda vibbar från vänner i Nynäshamn. Hit var våren trevat sig fram med islossning och sjöfågel.
  Alliansregeringen förbereder nu en lag mot tömning av båttoaletter så nu kommer erfarenheter om din mulltoa väl till pass. Förbud är inget nytt Finland har haft det sedan ett par år och i USA korkade vissa delstater igen båtmuggarna redan på 60-talet.
  Lycka till med din kamp mot kanalbyråkratin och få ordning på båtkäket - flåt menade båtköket!

  SvaraRadera
 5. Sanna // AVA14/4/10

  Hej Milo! Härligt att höra att du har det fint och att allt går så bra. Läste en artikel om dig i "Äventyr",på jobbet inatt. Lena Ax, Maria O och Emma Aalegård jobbar oxå och vi satt och pratade om dig. Nu är snart halvtid gjord.Det känns inte som det här hemma iaf. För dig är det nog lite skillnad med tanke på alla fantastiska upplevelser som serveras dig. Ha det gott så länge. vi tänker på dig
  Stor kram Sanna.....Tjejerna hälsar oxå :-)))

  SvaraRadera
 6. Lena Angberg18/4/10

  Hej Milo, äntligen kommer jag mig för att skriva till dig. Jag har med spänning följt din resa via bloggen. Det är otroligt underhållande, spännande och informativt att på detta sätt vara med på din resa. Jag beundrar ditt mod och din beslutsamhet att genomföra detta jätteprojekt än en gång. Denna gång hoppas jag att du når slutmålet.

  Den 29 januari hade vi glädjen att ha Torbjörn på besök hos oss. Han hade ett åtagande i Falun och bodde hos oss i Borlänge lördag natt. Det var ett kärt återseende för oss och barnen. Torbjörn visade många bilder från din avfärd och mer därtill. Vi visade bilder från vår resa till Chile/Santiago som hela familjen gjorde i februari 2009.

  Du skriver någonstans att världen är liten. Instämmer. Vi har just haft besök av två vänner från Stockholm, Bosse Karlsson och Mikaela Zelmerlöv. De känner en man vi namn Magnus som tydligen ska ingå i din besättning framöver!!

  Samtidigt som du lämnade Trinidad/Tobago hade en annan av våra vänner rest dit på semester, dock med flyg och alla bekvämligheter inom räckhåll.
  Vi önskar dig och din besättning all lycka på resten av resan och håller alla tummar att det ska gå bra. Ser fram emot nästa inlägg på din blogg.

  Många hälsningar från Lena o Kenneth i Borlänge

  SvaraRadera
 7. Lennart Lindrot23/4/10

  Milo, Lennart Lindrot från OSK här. Vore tacksam att få höra om dina erfarenheter ang din mulltoa. Har själv planer att installera en inför kommande långsegling. Mulltoa blir allt mer aktuellt pga kommande restriktioner.

  lennart@batskraddarn.se

  SvaraRadera
 8. Anonym23/4/10

  Hej Milo, isen är nu ett minne blott i Årstaviken och jag och Astrid har redan paddlat över en kajak från Hammarbyslussen till Reimers. Då för två veckor sedan låg en svag nordlig vind på och höll iskakan på plats efter den södra stranden vilket gjorde det möjligt att paddla fram utmed den norra stranden förbi SÖS och Årstaholmar. Lycka till på seglingen i varma vatten, med lite tur så får vi också lite värme i Stockholms skärgård efter en lång och kylig vinter. / Bertil & Astrid

  SvaraRadera