onsdag 5 januari 2011

Lämnar Ushuaia!

Efter en vecka av förberedelser är vi redo att lämna Ushuaia på torsdag. Vi har handlat en massa mat, tankat en mängd diesel, och fixat diverse saker på båten. Linda och Anders har börjat bli hemmastadda i Artemisia II. Ett par dagar har det varit riktigt sommarvarmt! Men shortsen är undanpackade…

Vår första delsträcka går tillbaka till Puerto Williams i Chile. Det är bara en dagssegling dit. Om vi får dåligt väder det första dygnet på väg till Antarktis, och behöver en hamn på någon av de chilenska öarna, är det nödvändigt att vara inklarerad i Chile, annars kan vi inte gå dit. I Puerto Williams ska vi vänta på en bra väderlucka. Överseglingen kommer att ta cirka en vecka.

Att vara så nära Antarktis känns overkligt. Jag kan inte begripa att vi kanske är där snart. Och jag skriver kanske, för fortfarande kan allt hända. Men vi har bra förutsättningar.  

Tyvärr har jag fått veta av andra seglare att en del av de fritidsbåtar som tar sig till Antarktis inte följer de regler och lagar som finns. De tar med sig husdjur, de slänger sitt avfall överbord och de respekterar inte de historiska platser som finns. Många tar inte reda på vad som gäller. Men lagen säger till exempel att söder om 60:e breddgraden får inget gå överbord. Inga sopor, inget toalettavfall, inget gråvatten (smutsvatten). Ingenting ruttnar eller försvinner på Antarktis. Några av de segelbåtar som gör charterresor ner har skrivit ihop en liten broschyr. Där står bland annat att de beräknar 8 liter sopor per vecka och person. Och detta måste man kunna förvara. Det ska bli intressant att se hur många liter vi skapar!

Jag hoppas att vi ska kunna vara på Antarktis i två, helst tre veckor, och vara tillbaka i Ushuaia i slutet av februari. Innan dess kan jag inte kommunicera med omvärlden, så skriver jag ingenting här på de närmaste två veckorna, så har vi kommit iväg!

Håll tummarna….

Milo

10 kommentarer:

 1. Jag håller tummar tills de vitnar. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. YES äntligen där - det kommer att gå bra!
  /Jan

  SvaraRadera
 3. Goda vindar Milo - Håll Kursen! Men tveka inte att backa om det kör ihop sig. Du har seglat fantastikt fint ända hit och vi fåtöljseglare hissar flaggan i topp för att din dröm skall gå i uppfyllelse.
  Anders

  SvaraRadera
 4. Anonym13/1/11

  Hej Milo, Har följt din blogg sedan jag vinkade av dej. Snart har du nått dina drömmars mål. Hoppas isen kommer att vara lika vacker som du minns den. Själv är jag trött på snö och is. Det är andra tuffa vintern i rad, och jag längtar till sommaren. Ingrid S hälsar och tänker på dej. Lotta H

  SvaraRadera
 5. Maria Unde Westerberg14/1/11

  Lycka till och heja på önskar en av Lindas nymornade seglarkvinnor - ni är goda förebilder för en fortsatt hållbar värld!
  Värmande hälsningar,
  Maria Unde Westerberg

  SvaraRadera
 6. Heja Milo!

  Hoppas allt går bra för er!

  Hälsningar,
  Julie

  SvaraRadera
 7. Anonym24/1/11

  Hej Milo!
  Vi har träffats några gånger då jag som ambulanssyrra levererat patienter till dig på SöS-akuten.
  Jag min fru Inger är seglare och har nyss skaffat en båt som vi ska bo på och långsegla med. Skulle så gärna vilja få lite omdömen om din mulltoa samt kontaktuppgift till företaget som säljer sådana. Inger vägrar att bajsa i havet, och jag håller med om att det är korkat. Vi vill göra vårt båtliv ekologiskt hållbart.

  Sedan vill vi önska dig och din besättning allt gott inför överseglingen och hoppas ni får underbara och lagom äventyrliga upplevelser på Antarktis. Vi beundrar din företagsamhet och ditt mod!!! Följer dig på bloggen såklart!!!! Det är en härlig upplevelse bara det! ;)

  Många kramar
  Inger och Johan
  MS/Y Trym; Uppsala

  SvaraRadera
 8. Anonym24/1/11

  Grattis Milo!
  Härligt att du nått målet.
  Ha en bra tid därnere.
  Hälsningar
  Lennart Johansson
  s/y Pinta

  SvaraRadera
 9. Anonym6/2/11

  Hej Milo!
  Som jag håller tummarna för att du nått Antarktis (och för att du ska komma tillbaka till Sverige helskinnad och dela med dig av dina erfarenheter)
  Karin (Stockholms sjukhem på 90-talet, hjärtklin, SÖS)

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Sedan jag läst din bok har jag tänkt på dig och dina äventyr. Hoppas verkligen du får nå ditt Antarktis nu. Du sporrar till sunt leverne och jag blev så glad när jag hittade den här bloggen i morse. Ser att du kommit långt på din drömmars resa, vill önska lycka till på vägen!
  Hälsningar Anna

  SvaraRadera