lördag 23 oktober 2010

Lämnar Puerto Montt

Hejsan!
 
Det blev inte den 15/10 som vi lämnade Valdivia, men däremot dagen efter. Det var ett känslomässigt farväl till alla de människor som jag hade lärt känna under min tid där. När vi kom ut på havet var det inte mycket vind, så vi gick för motor för att kunna hinna fram i tid. Vinden kom under natten, och ju längre söderut vi kom, desto mer svall fick vi, från två andra håll än där vinder kom. Jag har aldrig varit med om att Artemisia II har rullat så mycket! Det var tre olika vågsystem som påverkade henne, och vår tillvaro blev långt ifrån behaglig. Det hela blev inte bättre av att besättningen var vingklippt. Magnus hade ganska ont i ryggen, och jag drabbades av feber! Vi kämpade med tillvaron, men skrattade ofta åt synen av varandra.
Trots detta lyckades vi komma in i Canal Chacao i rätt tid. Man måste gå med tidvattnet, annars har man inte en chans att komma igenom. Vi gled igenom i lite vind (men med motor) i 11 knops fart! Och efter två dygn till havs la vi till i Puerto Montt.
Att långsegla innebär bland annat att vid i princip varje hamnstopp finns det reparationer som behöver göras. Många saker som tillverkas för marint bruk håller inte när man använder det under en längre tid. Tråkigt men sant. Denna gång var det inte så mycket, men en allvarlig detalj gick sönder denna gång; bombeslaget vid masten (en bult som håller fast bommen på masten) hade lossnat. När vi upptäckte det satt den halvt kvar, men var omöjlig att få varken ut eller in. Låsringarna som skulle hålla den på plats var borta. Det innebar att vi inte kunde använda storseglet.
I Puerto Montt lyckades vi hitta en bult som passade, vilket var en himla tur. Vi njöt av alla vackra saker som görs i alpacka-ull, och har köpt mer än vi tänkte från början... Koftor, vantar, strumpor, halsdukar och innetofflor. Materialet är helt enastående!
Sista dagen innan avfärd åkte vi in till stan för att handla det sista. Jag tog ut pengar för att betala hamnavgift och diesel. När jag sen skulle betala i mataffären slog "blixten" ner. Plånboken var borta. Pengar, kreditkort och andra viktiga saker plus annat som betydde mycket. Detta får ganska stora konsekvenser för mig, och jag är, minst sagt, ganska sänkt. I morgon (23/10) seglar vi trots allt vidare söderut. Nästa gång jag kommer i kontakt med ett nätverk är i december. Tills dess kommer vi att segla i Patagonien.
 
Milo
 
 

10 kommentarer:

 1. Hej Milo!
  Va´jobbigt!....Jag hoppas verkligen att det ordnar upp sig med din plånbok så att inte detta får lägga sordin på din fortsatta seglats i Patagonien, utan att du kan njuta till fullo av allt spännande och vackert som du kommer att uppleva!
  I "gamla Götet" har hösten och vinterns antågande tagit ett rejält grepp om tillvaron med första nattfrosten och en rejäl höststorm (över 30m/s i byarna) för ett par dagar sedan.
  Jag ligger dock väl förtöjd på Öckerö och kommer att så göra under den kommande vintern, med lite seglatser när vädret så tillåter.

  Som sagt: Hoppas att dina problem med plånboken löser sig och att allt går bra i Patagonien!

  Lycka Till o Segla Väl!
  P-O

  SvaraRadera
 2. Ohoj Milo och Magnus!
  Eländes, elände med plånboken. Hoppas du har backup med kontokorten. Här närmar vi oss nu datum för vintertid med grådask och mörker. Båtarna är uppe och Storbåtsmässan närmar sig. Båtarna är nu så stora att skepparna tvekar att gå in i naturhamnarna. Där har kajakpaddlaren tagit över med torrdräkt, pannlampa, kupoltält som ibland blåser i sjön och inte minst - frystorkat.
  Goda vindar till Artemisia II från Nynäs och Norrö!
  Anders

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Om du anländer till Sao Miguel, Azorerna så kan du höra av dig.
  Skype brukar jag ha igång. piergoran är skypenamnet.

  Hälsningar från en som aldrig kom iväg på jordenruntsegling på sjuttiotalet, men seglat handelsfartyg + arbetat utomlands.

  /Pier

  SvaraRadera
 4. Hej Milo

  Skulle vilja att du mailar mej på min e-mail så ja kan svara dej med ett mail. Vill föreslå dej en sak! Helst inte på bloggen.

  e-mail: anderswallentin@hotmail.com

  Mvh Anders Wallentin

  SvaraRadera
 5. Anonym6/11/10

  Hej Milo!!!

  Här kommer massor av hälsningar från oss på röntgen, natten.

  Kram
  Camilla, Annica, Birgitta och Mia =)

  SvaraRadera
 6. Hej Milo,
  Hoppas du har det bra utefter Chiles kust, har seglat där själv dock med ett större fartyg och sedan ner till Antarktis via landstigning på Kap Horn.
  Nu till min fråga: fungerar mulltoan bra? Hur mycket plats erfordras? Jag menar då främst "golvyta".
  Ha en bra vidare seglats,
  /Bo Mejner, som seglar en Vega i Stockholms skärgård och närliggande länder i Östersjön

  SvaraRadera
 7. Anders Vennström3/12/10

  Hej Milo

  Det var tråkigt att höra att du blev av med plånboken. Jag sitter med Nanny och Sigge i Yrttivaara och läser om dina äventyr. Alla här hälsar så mycket. Hoppas resten av resan blir bra.

  Anders V

  SvaraRadera
 8. hej milo här kommer kapellmakarhällsningar god jul o gott nytt och ha en fin resa
  hoppas det inte var vi som gjort soltoppen (inte mig vetligen)till dig
  frys inte för mycket här i norden fryser vi!!!!
  janne

  SvaraRadera
 9. Hej Milo!
  Hoppas du/ni har en bra seglats. Bedrövligt att bli av med plånboken...
  Stockholm ligger under ett tjockt lager snö. Det känns som en evighet till sjösättningen.
  Lycka till för dina fortsatta äventyr och God Jul och Gott Nytt År!

  /Julie

  SvaraRadera
 10. Anonym23/6/11

  glad to see you made it!
  Ted (icewater) Hood

  SvaraRadera