lördag 9 januari 2010

Atlanten avklarad!

Hej!
 
Först, ett stort tack för alla hälsningar! Jag blir lika glad varje gång.
Efter 21 dagar till sjöss kom vi fram till Tobago. Första tiden hade vi ganska dålig vind, men sen har det blåst ganska stadigt hela vägen. Inga katastrofer, inga olyckor! Vi har sett en del delfiner och valar på avstånd, men återigen tycker jag att det är en skillnad på djurlivet i jämförelse med förra gången jag var ute. De verkar vara färre. Några som dock inte är färre är flygfiskarna. De har nog inget mörkerseende, för de kraschlandar på båten om nätterna. En natt, när jag var nyvaken och stod och gjorde mig en kopp kaffe dunsade det till bakom mig i mörkret... Det var en flygfisk som, utan att mellanlanda, flög rakt in i båten!! 
Efter ungefär halva tiden kom den tropiska hettan. När det blåser går det bra, men när det är lite vind blir det hett. En dag, när det blåste väldigt lite, tog vi ner seglet och Anna och jag hoppade i havet för att svalka oss. Temperaturen i vattnet var 29 grader! Självklart satt vi fast med livlina och rep i båten. När man tittar ner under vattnet är det bara oändligt blått. Man ser kölen på båten, och sen är det fyra till fem kilometer ner till botten...
På nätterna kan man nästan förlora sig själv i den fantastiska stjärnhimmel som finns. Stjärnorna täcker hela himlavalvet ända nere från horisonten. Man ser bland annat Karlavagnen, men den ligger så att den tappar allt i vagnen! 
Här på Tobago är det varmt! Till skillnad från hur det är hemma i Sverige har jag fått veta. Vi ligger för ankare i en vik i Scarsborough. Att komma iland är inte helt okomplicerat. Jag blir ofta på lite dåligt humör. Mycket ljud, många rörelser överallt. Sen har man blivit så van av att ha allt man behöver inom räckhåll, så man har vant sig av med att tänka flera steg framåt. Ett tydligt exempel: Anna och jag skulle ro in till land för att hämta vatten, köpa is och fråga var vi kunde lämna våra sopor. Vi tar jollen och ror. När vi kommer iland upptäcker vi att vi har inte tagit några vattendunkar med oss, inga pengar att betala isen med och soporna ligger kvar på båten! 
Vi har ägnat de första dagarna åt att göra rent båten och få bort allt salt. Saltvattnet är besvärligt, eftersom saltet binder fukt, och får man det på kläder eller lakan, blir det aldrig torrt. Men nu börjar Artemisia bli riktigt fin igen! På däck hänger massor på tork i solen. När allt är iordning ska jag sätta upp min hängmatta på fördäck och ta mig en god bok...
Anna och David lämnar båten imorgon. Om en vecka kommer min nästa besättning; Maria och Sofia. Vi kommer nog att stanna ett tag på Tobago innan vi seglar vidare till Trinidad. Tills dess ska jag njuta av tillvaron och planera för de kommande seglatserna.
 
Kram
Milo
 

19 kommentarer:

 1. Hurray,congratulations and happy New Year from the cold side of Earth: snow and lots of wind all over Europe. Quite depressing to read that you´ve got the feeling that there is less life in the ocean (Kopenhagen was depressing too). Enjoy your personal "victory" for the next period.
  Let´s toast on the next trip ,"me a glass of wine, you just a sip" :-)
  best wishes, hug,
  Carol

  SvaraRadera
 2. Anonym9/1/10

  Hej! Grattis till en lyckad atlantöverfart och till ca 50 grader varmare utomhusklimat. Du valde rätt vinter att lämna Sverige på. Passa på att njut!
  Allt är bra här. Vi skriver mer när vi mejlar.

  Stor kram från Tina & Chrille mfl

  SvaraRadera
 3. Ohoj kära Kapten Milo!
  Grattis till en lyckad överfart och många hälsningar från dina fans i Nynäshamn. Här har vintern slagit till på allvar med snö och is så du och din besättning är på rätt plats vid rätt tidpunkt.
  Goda vindar från oss påpälsade Nynäs-bor!
  Elisabeth, Gustaf, Anders.

  SvaraRadera
 4. Sofia Palm11/1/10

  Hej underbaraste Milo!
  Vad kul att läsa, ofattbart att jag inte kommit mig för tidigare, men det gör att jag har desto mer härlig läsning nu! Oj vad spännande det ska bli :D
  Största (snart riktiga) kramen!
  din guddotter

  SvaraRadera
 5. Åh vad skönt att höra att allt gått bra på turen över Atlanten!
  Du ska veta att jag tänker på dig och att jag som jag tidigare skrivit är superstolt över dig!!

  Själv ligger jag på sjukan just nu.. :(
  Är återigen gravid och ska nu ha mitt 3:e mirakel! :) Men tyvärr har jag även denna gång drabbats av hyperemisis, så det bara kräks..
  Men jag är bättre nu och får förhoppningsvis åka hem imorgon!
  Beräknat till slutet av augusti är det i a f! :)

  Önskar dig en trevlig liten semester nu i väntan på nästa resesällskap! :)
  Här är det ju som du vet kallt som tusan så passa på att njuta av värmen! :)
  Kramar Natasja, Izabelle, Mino och "Snuffs".

  SvaraRadera
 6. Hej Milo!
  Hittade ditt inlägg först nu - vad undebart att det har gått bra för er! Här i Stockholm får man roa sig med skridskoåkning i väntan på våren och seglingen.
  Jag som tycker att det kan vara lite skrämmande att simma i det öppna havet bara i Skärgården är skräckslagen när jag läser om 4-5 km ner till botten på atlanten.
  Jag önskar dig en fortsatt bra resa!
  Hälsninga,
  /Julie

  SvaraRadera
 7. Lotta H18/1/10

  Hej Milo, God fortsättning på det nya året. Kul att höra att det gick bra över Atlanten. Du har väl förstått att vi har den kallaste vintern på flera år. Gör oss inte avundsjuka genom att berätta om värme. Själv sitter jag på akuten och fryser. Har följt din blogg sen jag vinkade av dej. Ser fram mot nästa inlägg. Ha det gott

  SvaraRadera
 8. Anonym18/1/10

  Hej! Underbart att läsa allt du skriver,tyvärr dålig på att skriva. (Bättring?)Kände ni av jordbävningen ??
  Hemsk katastrof!Åker i morrn till Thailand,Bangtao beach (2veckor),och blivit varnade just för dengaufebern,så mycket Mygga är med.Ska bli skönt med lite värme,för här är det riktig vinter.Önskar dej all lycka frmöver.
  Ha det! Kramar från Joan o Affe

  SvaraRadera
 9. Anonym21/1/10

  Hej!

  Jag tar en chansning och skriver till dig här då jag hittat din blogg via google. Jag är en tjej som heter Malin och är 33 år som länge tänkt att prova på att bosätta mig och arbeta utomlands utanför Sverige. Jag har rest i många olika länder i Asien och Afrika och nu sist var jag på ön Sal på Kap Verde. Jag vill gärna åka till San Vicente eller San Antoan då jag förstått att där finns natur och kultur på ett annat sätt än på Sal. Min fråga till dig: har du något tips eller några råd till mig på vem jag kan kontakta om jag vill söka jobb på Kap Verde och hur hittar jag ett boende att hyra? Jag arbetar nu som VD-assistent/sekreterare i Sverige men kan tänka mig att jobba inom i stort sett det mesta. Jag är jättetacksam för svar! (Min e-mail: malin.happy@hotmail.com)

  SvaraRadera
 10. Hej Milo!
  Grattis till din lyckade översegling....härligt att allt gått bra! Hoppas Du får en skön vilopaus ifrån seglandet nu på Tobago och kan "ladda" inför nästa etapp!
  Hälsn. P-O

  SvaraRadera
 11. Anonym26/1/10

  Hoppas allt är bra på Tobago = skönt väder, god mat och trevliga människor. Ska man vara landkrabba ett tag finns det sämre platser.

  Hälsningar från Karin i Östersund

  SvaraRadera
 12. Hej Milo, vad kul det är att följa dig på din blogg! och att genom dig återuppleva urgamla minnen från Atlanten... synd bara att jag inte hade koll på din blogg i oktober när jag och Roland var på sememster på Madeira och gjorde en dagsutflykt till Porto Santo, som jag alltid velat se. Och där var du utan att jag visste om det!Jag tror det var den 24.e eller 25.e som vi var där. Förargligt, det hade verkligen varit så himla kul att träffa dig där. Och nu är du kanske kvar på Tobago, där en seglande väninna till mig just nu befinner sig! Hon heter Martina och är sjökapten. Kanske hittar ni varandra i jungeln.
  Hoppas allt funkar bra för dig. Jag längtar också ditut på det djupa blå.

  SvaraRadera
 13. Erik Hjelte29/1/10

  Hej Milo
  Djurlivet i Atlanten är inte statiskt. Det kunde jag konstatera under några år till sjöss i slutet på 60-talet då det under utresan kunde vara massor av delfiner och en hel del val inom synhåll medan det under hemresa, kanske tre månader senare, var rätt sparsamt. Förklaringen var att födan skiftar i takt med årstiden (vindförändringar, mindre skillnader i vattentemperatur etc) och de stora djuren följer de mindre. Dessvärre kan man väl inte bortse från miljö/klimatpåverkan heller. Här hemma i Orsa har vi de senaste tio åren noterat att en del småfågelarter blivit allt ovanligare, åtminstone runt huset, lagård och ladorna. Men det är väl vargens fel antar jag...
  Hoppas att din resa fortsätter att vara god. I sommar ska jag för första gången prova att segla min Allegro 27 med ett vindroder, modell Koster. Få rörliga delar som kan beckna igen.
  I dag kom på Kryss med första artikeln om din segling för resten. Nu förstår jag vad den bygger på.
  Allt gott!
  Erik Hjelte
  Orsa
  Dalarna

  SvaraRadera
 14. Anonym31/1/10

  Hej Milo
  Följer naturligtvis din blogg. På onsdag åker Thomas till Trinidad&Tobago, släktingarna, karneval och semester. Jag unnar honom två härliga veckor där. Tänk på oss och njut. Vi har 15-20 grader kallt och MASSOR av snö.Hoppas ni har haft kontakt och att ni hinner ses.
  Ktam Lena B

  SvaraRadera
 15. Erik Hjelte1/2/10

  När jag granskade På Kryss lite mer noggrannt, upptäckte jag att det faktiskt var du själv som skrivit artikeln. Desto bättre. Här är det nu värmebölja. - 10, nordostlig vind och tätt snöfall.

  SvaraRadera
 16. emily simons2/2/10

  Hej Milo!

  Tänker ofta på dig, var du är och vad du gör. Följer dina strapatser här på bloggen. Hoppas allt är bra, här hemma är det riktig vinter som du säkert vet. Har börjat läsa till dsk - spännande! Sköt om dig Milo.
  Många kramar Emily AVA

  SvaraRadera
 17. Erika Kreitz3/2/10

  Hej Milo!
  Här hemma på Folkungagatan ramlar det ner mer och mer snö, fantastiskt tycker jag som gillar vinter. Har gjort skidspår ute på Gillinge som vi farit runt i var dag, men nu när isen lagt sig har jag svårt att komma dit ut. Olle som är bofast får flyga helikopter från Gamla Stan ända ut till 10 m från huset, det tar 15 min.
  Så jag bor mestadels i stan och jobbar timmar på akuten för att få ihop till hyran :-) men pluggar också några poäng Marin Ekologi. Kul, men gäller att diciplinera sig. Bokningar till vår/sommar börjar redan komma in för både konferenser och kajakturer.
  Tittade just på ett fint program om Livet i havet kring Ekvatorn, fantastiskt hur allt hänger ihop. Men kom då så klart att tänka på dig som far runt bland vågorna och det verkar som du har det jättebra bland delfiner och palmer. Lite avis är jag nog allt även om jag stormtrivs med en riktig vinter, äntligen!
  Kram kram / Erika

  SvaraRadera
 18. Björn Ståhl4/2/10

  Hej Milo,
  Det var länge sedan vi sågs!! Kul att du kommit iväg och vilken skönhet båten blev!! Skall bli spännande att följa dina äventyr. Själv har jag hunnit få två barn, gift mig och köpt hus... seglingen till västindien med candela känns långt borta:)

  Lycka till!!
  kram Björn

  SvaraRadera
 19. Skepp å´ hojsan Milo ! kul att du nu kommit så långt utan större missöden sedan engelska kanalen !!! GRATTIS !! har själv varit på Azorerna ett tag & har därför inte haft så mycket tid att skriva till dig ! Funderar på att bli pensionär på Azorerna & ägna mig åt "båtservice" för alla genomseglare som alltså gör tillfälligt stopp där !! Nåväl, nu skall jag hänga på din fortsatta framfart MER regelbundet !! Varma hälsningar, bernard & Sony (min seglande son ) !! Hörs snart !! TAKE CARE VÄNNEN !!! tel. 013 - 144 537

  SvaraRadera