tisdag 15 december 2009

Över Atlanten

Hej!
 
Cap Verde känns verkligen som en bit av Afrika. Hettan, människorna, atmosfären. Kvinnor som bär saker på huvudet, de färgglada kläderna och den annorlunda maten. Men också fattigdomen. Gatubarn som ber om mat. Efter ett par dagar här började vi köpa extra bröd, så vi kunde ge barnen det istället för pengar.
En dag tog vi en lokal färja över till São Antao, som är den största ön på Cap Verde. Vi hade bokat en guide med chaufför, och såg framför oss att vi skulle vara bland en mängd andra turister med kamera på magen. Men så blev det inte! Första halvan av turen hade vi sällskap av fyra personer som bara skulle få skjuss till en stad. Sedan var vi ensamma. Guiden var en kille på 21 år, som var ortoligt kunnig om både öns historia, naturen och allt annat vi kom på att fråga Ön är otroligt vacker. I rundturen ingick lunch, och den tillagades av en familj som bodde längst vägen. Det var ris, potatis, jams, bananer, brödfrukt och några småfiskar med huvud och allt. Gott och annorlunda! Vi kände oss väldigt glada efteråt att vi åkte till São Antao.
Vi hade höga förväntningar när vi ett par dagar senare tog en lokal buss till en, enligt vad vi hört, väldigt vacker plats med en badstrand. Vi blev avsläppta på en grusväg, och där stod vi. Inte en människa i sikte. Halvfärdiga hus i en liten by. Snabbt gjorde vi upp med chauffören en tid då vi skulle bli hämtade! Vi badade i alla fall, och under de timmar vi var där såg vi ett par andra människor. Vi tror att det har varit storstilade planer där som gått i kras.
Nu börjar det kännas att det är dags att ta sig över "det stora blå". Åtgärdslistan över vad som ska göras innan överfarten är nästan helt avbockad. Vi planerar att lämna São Vicente på torsdag. Överseglingen kommer att ta allt från knappt tre veckor till runt fyra, beroende på vindarna. Just nu ser det ut att vara lite dåligt med den varan. Men det kan ändra sig.
Vi hörs nästa år från andra sidan Atlanten!
Milo
 

18 kommentarer:

 1. Anonym15/12/09

  Hej Milo!
  Här kommer en hälsning från ett vintervitt södermalm.
  Jag kikar in här lite då och då. Jättekul att kunna följa dig på din fantastiska resa. Det låter som en helt underbar tillvaro. :-)

  Ha det gott, många varma kramar Magdalena (sös-akuten).

  SvaraRadera
 2. Anonym16/12/09

  Kommer att tänka på dig varje dag, håll hårt i tamparna!
  O´hoj
  Katrin AVA

  SvaraRadera
 3. Lycka till på seglatsen!
  God Jul och Gott nytt år!

  önskar
  Britt från Åland

  SvaraRadera
 4. Anonym17/12/09

  Du gör det vi andra drömmer om.
  Har hört att bara 2% kommer iväg.
  Vi har minus 20 grader i Täfteå idag.
  God Jul och Gott nytt 2010.
  Önskar
  Jonas med familj

  SvaraRadera
 5. Milo!

  Lycka till och goda vindar önskar jag er!
  God jul och gott nytt år!

  /Julie

  SvaraRadera
 6. Anonym20/12/09

  Hej Milo
  Det snöar på Södermalm och är alldeles vitt, kom att tänka på dig när jag kände de kalla vinden mot mitt ansikte. Har läst din blogg och följt äventyret. Vill önska dig en bra resa över, god jul och gott nytt år.
  Kram Åsa (f.d Hemsjukvården Rosenlunds sjukhus)

  SvaraRadera
 7. Anonym23/12/09

  Vi önskar dig en skön helg Milo. Inte för mycket glögg och skinka nu! Julhälsningar från Gunilla och Stene på Ratsaholm-Ekerö.

  SvaraRadera
 8. Anonym23/12/09

  Milo,
  Lycka till med resan över "det stora blå". Önskar er goda vindar, fin julhelg på Atlanten &
  ett gott nytt år. Tänker på dig ofta. Det är toppen att kunna följa din resa här på bloggen.
  Varma kramar från A-C

  SvaraRadera
 9. Anonym24/12/09

  Hej Milo!
  Önskar dig en God jul och ett Gott Nytt År!
  Hoppas allt är bra med dig.
  Alltid lika roligt att gå in på din blogg och se vad som händer.
  Sköt om dig.
  Kram Jenny (Sös-akuten)

  SvaraRadera
 10. Anders Vennström27/12/09

  Hej Milo

  Lyckönskningar från en ett snöigt och kallt norrbotten. Vi har just landat efter julfirande i Yrttivaara, fullt hus som vanligt. Hoppas Atlantresan gör bra.

  Anders V och Sanna

  SvaraRadera
 11. SKIP THE HOJ !!! NAVIGARE NESESSE EST ! Ha´ ena go´ å´ gla´ nyårshelg & överfart till Västindien Milo !!!! OM Du besöker Curacao så titta runt i Wilhelnstaad, en sagolikt vacker huvudstad på den ön tycker jag som var där för längesedan ! Take Care Milo !!! Kramar från bernard & Sony !!!!!!!

  SvaraRadera
 12. Hej Milo.
  Hoppas verkligen att Du, så småningom, kommer till Antarktis denna gången. Det är en underbar upplevelse och Du som gammal Greenpeacare måste tycka att det är fantastiskt att på nära håll kunna se de förändringar som våra glaciärer genomgår på grund av klimatförändringarna. Vi gjorde det hösten 2008 ombord MV Ocean Nova.
  Vi önskar Dig alla lycka under 2010 och njut av varje sekund. Du gör mångas "livs resa" fast på riktigt - vi andra bara drömmer.
  Kramar till Dig från Cristina och Urban på Segelhuset i Åkersberga.

  SvaraRadera
 13. Anonym1/1/10

  Milo.
  Jag önskar dig ett gott 2010 och hoppas att du kan förverkliga alla dina resplaner. Hoppas du får en bra och spännande tid på Trinidad/Tobago och att du träffar Thomas där. Kram Lena

  SvaraRadera
 14. Hej Milo!
  nu är det ett nytt år och nedräkning mot nästa seglingssäsong kan börja. Kylan och snön gör att man för en stund glömmer klimatförändringen. Jag hoppas att det går bra för er där ute på det stora blå.
  Hälsningar,
  /Julie

  SvaraRadera
 15. Anonym2/1/10

  Expect you "to be across" between 6th and 14th, according to the grib files it should have been a nice trip (dunno how exact they are though). Happy New Year by the way, big hug,regards to T, Carol,
  looking forward to your comments :-)

  SvaraRadera
 16. Hej Milo,här kommer iskalla vinterhälsningar från Rosenlunds Vårdcentral.Vi byter gärna värmen med dig......
  God fortsättning på det Nya året!
  Vi tänker ofta på dig och undrar hur du har det.
  Kram dsk.Liisa och Ann-Kathrine och alla andra.

  SvaraRadera
 17. Bengt-Inge Larsson6/1/10

  Hej! Jag är en kille som inte seglar själv men tycker om att följa bloggar från folk på långdistansäventyr, vare sig det är segling eller något annat. Jag har en period följt Jessica Watson, en ung australisk tjej som ensamseglar jorden runt utan stopp och får 500 uppmuntrande kommentarer per blogginlägg som hon skriver varannan dag. Jag känner just nu till sex jordenrunt-ensamseglare som är ute, varav tre kvinnliga. Jag har hittat din blogg och ska följa den och önskar dig lycka till och må allt gå väl. /Bengt-Inge Larsson, Göteborg.

  SvaraRadera
 18. Anonym12/4/10

  Hej Milo! Var på biblioteket häromdan och fick syn på din bok. Detta fick mig att åka ner till hamnen och kolla lite, kanske skulle man lära sig att segla... Jag har själv funderat över vad som är viktigt här i livet och rycker upp bopålarna för att bosätta mig i NordNorge framöver. jobbar som skötare inom psykiatrin, gott om jobb i Norge.. Efter en period av arbete väntar Australien ett par månader. Hoppas allt är bra, kommer att följa dig på resan. Robban.

  SvaraRadera