torsdag 23 juli 2009

Nordsjön

Vi kom fram till Dover (inte Brighton som det var tänkt) för fyra dagar sedan (svårt att hitta uppkoppling och nätverk...). Seglingens två första dagar gick utan problem och inget regn!Men Nordsjön kan vara ett hav som sätter en på prov. Tredje dagen fick vi en kuling över oss, och eftersom vinden kom från den riktning vi skulle mot, blev det svårt att fortsätta segla när vågorna hade byggt upp sig. Så vi drejade bi. För den som inte är så bekant med seglingstermer innebär det att man sätter seglena på ett sätt så att båten balanserar mot vinden utan att röra sig framåt, och de stora rörelserna i båten av vågorna blir betydligt mindre. Efter sju timmar hade kulingen lagt sig såpass mycket att vi kunde fortsätta. Nå, en kuling på Nordsjön får man oftast räkna med. Men, detta var bara början. Under fyra dagar hade vi fyra kulingar, alla på vindstyrkor mellan 16 -20 meter per sekund, och ett rejält åskoväder. Och hela tiden var vinden rakt emot oss. Efter tredje ovädret bestämde vi oss för att gå till Dover i stället, det var närmare. Även om vi var tre ombord, var det bara Torbjörn och jag som kunde ta vakter ensamma, vilket innebar att vi började bli en aning slutkörda. Sju sjömil från Dover kom då kuling nummer fyra. Vi hade både vinden och tidvattnet emot oss, så vi kom ingen vart. Kanske mot bättre vetande bestämde vi oss för att vänta ut tidvattnet tills det vände. Vi kryssade fram och tillbaka i en grov sjö. Jag kallade upp kustbevakningen på VHF-radion för att få en väderprognos. Då fick jag veta att någon hade sett oss kämpa där ute, och utan att vi bett om det kom den engelska motsvarigheten till Sjöräddningen ut för att bistå oss. De erbjöd sig att bogsera oss in den sista biten till Dover, och med viss tvekan tog jag emot erbjudandet. Det är nämligen riskfullt att sätta fast bogserlinor och bli bogserad i grov sjö. Det hela gick dock bra.
När man varit ute i hårt väder en längre tid är det alltid saker som går sönder. Inga stora eller allvarliga saker, men vi kommer att ligga här ett par dagar. En positiv sida av allt det här var att få se hur min båt fungerade i hårt väder. Och jag kan lugnt säga att hon får med beröm godkänt!
Lågtrycken rullar in här varje dag, vi väntar på bättre väder för att kunna ta oss vidare till Fahlmouth. Det är krångligare än jag trodde att få tag på nätverk eller dator för att skriva här, så dröjer det mellan gångerna så är det inget konstigt.
Till Nicke nyfiken som undrade var det läckte: från en dålig tätning av ankarvinschen.
 
Milo
 

8 kommentarer:

 1. Åh vad skönt att höra från dig! :)
  Hoppas du har det trevlig i Dover och att bättre väder kommer, och att du skickar hit det till Sverige. :)

  Vi åker ju till Stockholm på måndag och det ska bli roligt, bara trist att du inte är där då.
  Men vi väntar spänt på att du ska komma hem igen! :) *och berätta om ditt äventyr*

  Kramar och hoppas nästa etapp går bra!
  Natasja, Izabelle och Mino

  SvaraRadera
 2. Søren24/7/09

  Puh, vilken dryg överfart. Visst är det nästan osannolikt hur mycket havet ingjuter i en? När det går bra är allt underbart, och när det är motigt ...
  Skönt att ni är i hamn för vila och återhämtning. Vi hejar!

  SvaraRadera
 3. Maria26/7/09

  Hej fina vän!
  Nu har jag hittat hit också. Hittade dessutom en knapp som jag tror gör att jag får mejl när du skriver något nytt, så nu blir det lätt att följa bloggen.
  Tänker på er och håller tummarna för att nästa etapp blir mindre strapatsrik.
  Kramar
  Maria

  SvaraRadera
 4. Anonym26/7/09

  Ohoj Milo!
  Spännande översegling och känns tryggt för oss fåtöljseglare att båten klarar hårt väder.
  Goda vindar!
  Sjöman

  SvaraRadera
 5. Dear T+M,
  We only know eachother for 4 days, had contact and fun like 4 weeks, may last 4 lifetimes. Good luck again to both of you, big hugg Josee & Carol
  Now let´s see how Google language tool translates this :

  Kära T + M,
  Vi känner bara till varandra för 4 dagar, haft kontakt och roligt precis 4 veckor, kan vara 4 livslängd. Lycka till igen till er båda, stora hugg Josée & Carol
  Nu ska vi se hur Google språk verktyg översätter detta:

  SvaraRadera
 6. Anders Vennström30/7/09

  Hej Milo och Tobbe

  Kul att se att ni tar er framåt, om än med lite motvind. Hoppas vädret blir bättre.

  Hälsn Anders och Sanna

  SvaraRadera
 7. Anonym30/7/09

  Hej på Er =O)
  Oj vad det händer mkt...men skönt att allt ordnat sig och ni alla är välbehållna.

  Så trevligt att läsa allt du skriver och väntar med spänning på nästa "brev".

  Må så gott och va nu rädda om sig!!

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 8. Anonym30/7/09

  Hej Milo!
  Jag beundrar ditt kämpaglöd med att rida ut kulingar på Nordsjön. När ni drejar bi i dessa trafikerade farvatten är inte faran stor att bli påseglade?

  Jan i Omega 28 som undrar hur man ska kunna få ett svar

  SvaraRadera